+47 955 20 356
Orgnr: 914 172 411

Likingfaktoren!

«Liking», A-faktor, IT-faktor, kjemi, karisma… Hva er det som gjør at noen personer er mye lettere å like enn andre? Noen har «det», andre ikke. Den udefinerbare faktoren som bare er der, men som gjør at enkelte blir svermet rundt som en dronning i en bikube eller en konge på haugen om du vil. Hvorfor er det slik? Er det medfødt eller kan det læres?

Født sånn eller blitt sånn?

Svært mange deler den felles oppfatningen om at det å være lett å like eller å være «likandes», kommer fra en naturlig kilde, er medfødt, eller er en del av personligheten. At «det» er forbehold noen få, pene, vellykkede, sosialt ekstroverte og talentfulle personer. Det er lett å finne denne myten troverdig, fordi det er … en myte.. noe vi ønsker å tro på, i mangel på andre forklaringsvariabler eller rett og slett fordi vi ønsker å bli bedradd?

Hva kjennetegner egentlig en «likandes» person, eller «likable persons» på fagspråket? Er prototypene – en «høy og mørk» leder? En lys og fager «Synnøve Solbakken»? En person som har 20 000 følgere på Instagram eller 1 200 likes på Facebook? Den kule kisen eller flinke jenta? Økonomisk velstand, «riktig» navn, familiebakgrunn, de «riktige» relasjonene? Heltedåder eller «Glorie-effekter»?

Liking og Emosjonell Intelligens

Omfattende undersøkelser viser at «likande» personer gjerne beskrives som varme, imøtekommende, nærværende, positive og relasjonelle. Disse beskrivelsene og tilsvarende er interessant nok de grunnleggende beskrivelsene på EQ eller emosjonell intelligens (Goleman). Evidensbasert forskning på sammenhengen mellom EQ og prestasjoner viser at personer med høy EQ i presterer på høyere nivå og har i tillegg ofte høyere lønn (Goleman).

I motsetning til hva mange har trodd, er det å være «likande» en egenskap som kan utvikles. Det dreier seg om emosjonell intelligens og mye forskning viser at dette er egenskaper som kan utvikles bare man fokuserer på de rette faktorene og vil det i tilstrekkelig grad (Goleman). Ingen Quick fix, men mulighetene er der for oss alle. EQ kan trenes opp. Hvilke faktorer er det da snakk om?

Hva kjennetegner en «likande» person?

I flg. Daskals forskning, beskrives gjerne «likandes» mennesker som:

 • De er ekte! De har selvinnsikt, står trygt i seg selv og vet hvem de er.
 • De stiller ettertenksomme spørsmål og viser at de lytter. Du er interessant for dem.
 • De er fordomsfrie og inkluderende. De formidler ikke fordommer.
 • De snakker frem andre mennesker og er positive.
 • De søker ikke oppmerksomhet.
 • De er konsistente. Det er sammenheng mellom det de sier og det de gjør.
 • De har et positivt og åpent kroppsspråk.
 • De gir et sterkt førsteinntrykk. Kroppsspråk, håndavtrykk, øyekontakt, smil etterlater et positivt inntrykk.
 • De hilser på folk ved navn. De husker hvem du er og viser det.
 • De smiler. Smil smitter og viser en glad person.
 • De vet hvem de vil nå frem til og hvordan.
 • De velger å leve optimistisk og er lykkelige.

«Likande» personer er med andre ord unike på sitt eget vis. Felles for de fleste er at andre føler seg vel sammen med dem, og får følelsen av å bli verdsatt og «sett». De gir rett og slett positiv energi til andre.

Vi har alle store mengder med flotte og verdifulle egenskaper. Hva med å finne dem frem og kikke litt nærmere på dem?  Med  litt bevisst fokus og trening, så vil du etter hvert kunne fremstå som en person du godt kan like selv. Du har det i deg!

 

«We can pick up a smile at 300 feet
– the length of a football field.»
(Blum, 1998)